Зимове меню з овочами — місія непроста, але почесна
У статті — досвід ваших колег із вінницького закладу дошкільної освіти, як зробити зимове меню різноманітним та корисним завдяки овочам. Адже взимку асортимент овочів обмежений. Для того щоб дотримати нормативних вимог і щодня пропонувати дітям смачні овочеві страви, важливо дбати як про приготування страв, так і про подавання їх до столу
Користь овочів у харчуванні дітей складно перебільшити, особливо взимку. Що різноманітніші страви з овочів узимку, то міцніший імунітет дитини. Далі поділимося власним досвідом, як формувати раціон із овочевими стравами для дошкільників і дошкільниць.
Які овочі використовувати для страв
Найліпший вибір для харчування дітей у закладі дошкільної освіти (далі — заклад) взимку — місцеві сезонні овочі. Вони містять більше вітамінів, здатні залишатися свіжими протягом усього холодного періоду, коштують недорого. Це такі овочі, як буряк, морква, гарбуз, капуста цвітна й білокачанна, цибуля ріпчаста, картопля.
У закладі взимку також використовуємо заморожені продукти харчування. Наприклад, горошок зелений, капусту цвітну, броколі, перець солодкий, кабачок-цукіні. Адже вітаміни та інші корисні речовини в овочах добре зберігаються під час заморожування. Свіжозаморожені продукти харчування легко й швидко готувати.
Квашені овочі доцільно використовувати для харчування дітей старшого дошкільного віку віком від чотирьох до семи років. Наприклад, огірки й томати солоні, квашену капусту. Але «квашениною» не варто захоплюватися. Такий продукт харчування ліпше вживати в невеликій кількості. Квашені овочі можна пропонувати дітям віком від чотирьох років не частіше ніж три рази на тиждень — по одному разу на сніданок, обід та вечерю.
Скільки овочів має вживати дитина
Дитина дошкільного віку має споживати щоденно різноманітні сезонні, свіжі, заморожені або квашені овочі, крім картоплі, на сніданок, обід та вечерю. Керуємося нормами споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід або вечерю у закладах дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування (Постанова КМУ «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24.03.2021 № 305). Обов’язково розділяємо споживання овочів на кілька порцій протягом дня. Розмір порції має становити 60—80 г залежно від віку дитини.
Узимку овочі можемо вживати без термооброблення або додавати до різноманітних кулінарних виробів. Попри те, що в зимовий період вибір овочів невеликий, із них готуємо апетитні й корисні страви:
- овочеві супи, зокрема супи-пюре;
- овочі, тушковані шматочками;
- свіжі овочі;
- салати з додаванням відварних і свіжих овочів (Рис. 1—3).
Рис 1. Ікра овочева збірна | Рис 2. Салат із буряків із бобовими |
Рис 3. Пудинг із гарбуза та яблук із сиром кисломолочним |
Як привчити дитину їсти овочі
Не всі діти люблять овочеві страви. Причини — різні. Можливо, удома такі страви не пропонують дитині. Можливо, дитину примушували їсти овочі насильно. Або дитина боїться нових смаків. Дошкільники й дошкільниці можуть відмовитися від овочів, тому що їм набридла одноманітність, або якщо приготовлені страви виглядають неапетитно.
Намагайтеся подавати страви з овочів красиво:
- збирайте на тарілці різнокольорові картини з овочів;
- вирізайте фігурки з моркви, буряка або огірка квашеного;
- прикрашайте овочеві страви зеленню;
- розповідайте дітям про корисні властивості овочів.
Пропонуємо додавати овочі в улюблені страви дітей. Наприклад, у страви з сиру кисломолочного — гарбуз або моркву, у м’ясні та рибні страви можемо «заховати» капусту, кабачок, моркву та цибулю.
Створити примірне чотиритижневе сезонне меню, особливо зимове, — процес доволі непростий. Адже додати овочі до раціону дітей тричі на день та ще й, щоб страви не повторювалися, доволі складно. Маємо враховувати, що взимку асортимент овочів обмежений. Тож запорука досконало складеного меню — професіоналізм, небайдужість, творчий підхід людей, причетних до організації харчування в закладі.
Корисні властивості овочів
Буряк — багатий вітаміном С, фолієвою кислотою, залізом та клітковиною. Допомагає провести детоксикацію печінки, нирок, зміцнити стінки судин.
Морква — джерело вітамінів А та групи В, містить багато калію.
Гарбуз містить мікроелементи й вітаміни А, К, В1, В2, В5, Е, РР.
Капуста — потужний стимулятор імунітету. У ній містяться калій, магній, фосфор, кальцій та залізо, а також — вітаміни А, В1, В2, В6, C, E, РР.
ЦЕ ЦІКАВО